Bruschetta: koolhydraatarme toast
Bruschetta is een Italiaans geroosterd brood met olijfolie en knoflook, met daarop een heerlijk mengsel van tomaten en kruiden. Maar het smaakt ook goed met kaas, ham of salami. Bruschetta is lekker als lunch, voorgerecht of borrelhapje.
Benodigdheden:
Koolhydraatarm brood
1-2 knoflooktenen
Olijfolie
Peper
Zout
Bereidingswijze:
Besprenkel een of meerdere sneden koolhydraatarm brood met olijfolie en wrijf de knoflookteen er overheen (of gebruik kant en klare knoflookolie).
Laat het brood in 8-10 minuten knapperig worden in een hete oven (180 graden).
Bestrooi met iets zout en vers gemalen peper.
Voor een borrelhapje: snij de bruschetta in vieren of zessen (bijvoorbeeld reepjes of vierkantjes).
Voor de lunch: snij de bruschetta diagonaal doormidden.
Bevat per 4 bruschetta’s:
ca. 7 gram koolhydraten
ca. 7 gram eiwit
De mogelijkheden voor beleg op bruschetta zijn eindeloos. Enkele voorbeelden:
* carpaccio (dun gesneden rundvlees), Parmazaanse kaas en zwarte olijf (in schijfjes gesneden).
* verse roomkaas en een likje pesto of tapenade
* schijfjes tomaat en mozzarella met daarop en een likje pesto of tapenade en/of een blaadje basilicum.
* in superkleine blokjes gesneden tomaat vermengt met basilicum, peper, zout en olijfolie.
* filet americain en een schijfje hardgekookt ei.
* pesto, champignons en rucola (schijfjes champignons bakken met wat peper en zout, laten afkoelen).
* verse roomkaas en plakje(s) chorizo, gegarneerd met een reepje paprika en een halve olijf.
Bovenstaande belegvoorbeelden bevatten nauwelijks koolhydraten.