Voeding en Diabetes (“suikerziekte”)
Diabetes mellitus of suikerziekte is een aan voeding gerelateerde gezondheidsprobleem. Diabetes is een chronische stofwisselingsziekte waarbij het bloedsuikergehalte ontregeld is.
Er zijn meerdere soorten diabetes, maar de meest voorkomende zijn diabetes type 1 (“jeugddiabetes”) en type 2 (“ouderdomsdiabetes”). Type 1 wordt vaak “jeugddiabetes” genoemd omdat deze aandoening meestal ontstaat vóór het dertigste levensjaar.
Type 2 kwam oorspronkelijk vooral voor bij mensen boven de veertig jaar. Echter, door overgewicht komt dit type steeds vaker en op steeds jongere leeftijd voor. Een dieet is een belangrijk onderdeel van de behandeling van diabetes. Als je diabetes (“suikerziekte”) hebt en je kampt ook met overgewicht, dan kan een kleine gewichtsvermindering al van invloed zijn op jouw bloedsuikergehalte.
Rol van de diëtist
Bij diabetes is het belangrijk om je medicatie, voeding en lichamelijke inspanning in balans te brengen. Als diëtist geven wij jou uitleg over de relatie tussen voeding en jouw bloedsuikergehalte. Met andere woorden: welke voeding geeft welke invloed. We leren je hoe je je bloedsuikergehalte optimaal kunt reguleren voor een zo normaal mogelijk leven!
En:
- Samen met jou stellen wij een persoonlijk dieetadvies op
- We helpen jou om je dit ‘nieuwe’ eetpatroon eigen te maken
- We coachen en motiveren jou
- We geven je praktische tips voor een blijvende gezonde leefstijl
Vergoeding
Je hebt bij diabetes recht op advies en begeleiding van een professionele diëtist. Diabetes is een chronische ziekte waardoor dieetadvisering bijna altijd wordt vergoed vanuit de ketenzorg. Dit betekent dat wij met diverse zorgverleners zoals de huisarts en praktijkondersteuner samenwerken. Door deze zorg te combineren, worden de beste resultaten behaald. Meer informatie over vergoedingen vanuit de ketenzorg vind je bij Tarieven.