Snert zonder erwt
Benodigdheden voor ca. 6 borden:
1 ui, grof gesneden
2 teentjes (gerookte) knoflook
1 prei van ca. 250 gram, in ringen gesneden
150 gram wortel, in plakjes gesneden
3 stengels bleekselderij (ca. 180 gram), in stukjes gesneden
350 gram knolselderij, geschild en in kleine blokjes gesneden
3 laurierblaadjes
500-750 ml groentebouillon
400 gram broccoli, in roosjes en de stengel in blokjes gesneden
150 gram spekblokjes
1 rookworst (350-400 gram) in plakjes gesneden
peper, kruiden en zout naar smaak
Bereidingswijze:
Bak de spekjes uit in een ruime soeppan. Schep de uitgebakken spekjes uit de pan.
Bak de ui even aan in het spekvet en pers de knoflook er boven uit.
Voeg dan de prei, wortel en bleekselderij toe en bak 5 minuten mee, schep af en toe even om.
Voeg de blokjes knolselderij aan de groente toe en bak weer een paar minuutjes mee.
Voeg laurierblaadjes en de bouillon aan de groente toe.
Laat de soep minstens 30 minuten zachtjes pruttelen (tot zover kan dit recept gemakkelijk een dag van te voren worden bereid, gekoeld bewaren).
Kook de broccoli in 15 minuten gaar, giet af en pureer fijn (dit wordt het bindmiddel voor de snert).
Haal de laurierblaadjes uit de warme snert en stamp de soep grof met een pureestamper (of pureer met een staafmixer als je een gladde soep wilt).
Roer de broccolipuree, spekjes en plakjes worst door de snert.
Warm alles nog even goed door, proef en voeg zo nodig peper, kruiden en/of zout naar smaak toe.
Bevat per bord (250 ml):
9 gram koolhydraten
16 gram eiwit
Ter vergelijking: ‘echte’ snert bevat per bord 23 gram koolhydraten en 16 gram eiwit.
Met dank aan een cliënt van Anke.